Skip to main content

Kendi işini kurmadan önce kaç yıl çalışmalı?

Üniversite bitsin, 2 yıl kurumsal bir firmada çalışacağım... Sonra kendi işimi kuracağım.. Bu sanırım en çok inanılan 4. sınıf hurafesidir. Bu inancın neden çok büyük ihtimalle gerçekleşmediğini şöyle açıklayabiliriz.

Alacağınız risk büyür.
Yeni iş kurarken, yatırılacak para, enerji kadar önemli bir noktada fırsat maliyetidir. Yani 2 sene bir yerde çalıştıysanız ve kafanız da çalışıyorsa giriş maaşınız %30 ile %100 oranında artması büyük ihtimaldir. Önceden şirketin kuruluş yılında ayda 10 x kazanmanız sizi tatmin edecekken 2 yıl sonrası senaryosunda 13 x veya 20 x'den aşağısı sizi tatmin etmeyecektir. Bu da aldığınız riski büyütecektir.

Kurumsallığı öğrenirsiniz veya kurumsallıkta öğrenemezsiniz. 
Yeni girişimin ruhunda kurumsallık yoktur. Herkes telefona bakar, acil gitmesi gereken dökümanı patron götürür. Kendi çayını kendin yaparsın, fotokopini çekmek için kırtasiyeye bile gidebilirsin. Bunlar daha çok rahatsız edebilir... Attan inip eşşeğe binmek zor gelebilir. Daha doğru bir deyişle Patronun atından inip kendi eşşeğine binmek zor gelebilir. Yeni girişimde iş tanımı pek olmuyor, herkesin (büyük ihtimalle 2, 3 kişi) amacı şirketi ayağa kaldırmak olabiliyor. Kurumsallığı öğrenmiş adama veya madama bu ters geliyor.
2 yıl çalışmak ister birçok kişi çünkü iş öğrenmesi gerekiyor... Ama kurumsal yapıda çoğunlukla büyük bir saatin tek dişlisi hatta o dişlinin bir dişi bile olabilirsiniz. Bu durumda genel yapıyı, iş nasıl bağlanıyor, müşteri nereden geliyor, bu işin lojistiği nasıl yapılıyor, bankadan kredi nasıl alınıyor gibi konularda haberiniz bile olmadan 2 yıl geçedebilir.

Yaşınız ilerler. 
Gözne'de yazlık evimizin bahçesindeki duvarı geçtiğimiz senelerde tekrar gördüğümde şaşırmıştım. Ben o duvardan rahatlıkla atlıyordum. Şimdi o duvar gözüme çok daha yüksek geliyor. Belki evlenirsiniz, kira geliriniz artar, morgage ödüyor olabilirsiniz. Bunlar da yeni girişimin önünü tıkayan konulardır. Sorumluluklar büyür..

Eğer ticarete ilginiz varsa, okul bitmeden kartvizitinizi bastırmalı sağa sola dağıtmalısınız.

Comments

  1. Sadık Güzel bir yazı olmuş. Üniversitede bir çok kişi gençliğin verdiği bir enerji ile girişimci olmak ister. İş risk almaya gelince yarısı ortadan kaybolur. Okul bitince risk almak daha da zorlaşır. Bir çok hayata geçmiş girişimde olduğu gibi, biz de Unisbul.com olarak üniversite bitmeden kolları sıvadık ki, riskler atmasın, başımız bağlanmasın :) Girişimci olmanın önündeki en büyük risk ise, kaynak yetersizliğidir. Bu da bir şekilde çözülmelidir.

    ReplyDelete
  2. Katılıyorum Cemil, Teşekkürler.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Müşteri alışkanlıklarını izlemek. Sokak kapısı örneği

İspanya'nın Barselona şehrinde sokakta yürürken bir apartman kapısı dikkatimi çekti. Bu kapıyı yapan usta diğer ustalardan farklı davranmış. Yaptığı kapıları taktıktan sonra arkasını dönüp gitmemiş, kapıyı kullanan kişilerin hareketlerini izlemiş . Eminim siz de özellikle sokak kapısınıda bir elinizde poşetler varken, diper elinizle kapı kilidini açıyor, aynı anda da ayağınızla kapıyı itiyorsunuzudur. Bu kapı ustası müşterilerinin kullanım alışkanlığını izlemiş ve kullanıcılarına bir güzellik yapmış. Fotoğraf konuyu anlatıyor. Sokak kapısına ayak ile itme aksesuarı Siz sokak kapısını nasıl açıyorsunuz?

Girişimcilik Testi

KOSGEB'in girişimciler için birçok hibesi, ücretsiz semineri veya fuar destek programları vardır. Bunları zaten http://www.kosgeb.gov.tr adresinden takip edebiliyoruz. Bir işe başlamadan önce o işe uygun kişimiyiz bilmemiz lazım. Postacı olmaksa hayalin, yürümeye razı mısın? İlk okul öğretmeni olmaksa hayalin, çocukları sever misin?  Girişimci olmaksa hayalin bu iş için doğru kişi misin? Tabi ki aşağıdaki sorular da cevapları da kutsal bir kitaptan alınma değil ama büyük ölçüde (çevremdekileri gözlemlerime göre) doğru. Soruların her birinin cevaplarının farklı puanları var. Sayfanın en altında da katsayılarını veriyorum. 100 puan ideal Girişimciyi temsil ederken, 0 puan da ideal Gymnosophists 'i tanımlıyor. 1)       Bir ürün/hizmeti üretmeyi planlarken sizi ne cezbeder? a.        Riskin yüksek olması b.        Rekabetin olmaması c.        Bildiğiniz bir iş kolunda yer alması d.        Kârlılığın yüksek olması 2)       Rekabete dayalı