Skip to main content

Gıda sektörüne girsem yapacağım iş: Somon Çevirme

2014 Noel zamanında Paris'teki gezimizde karşılaştığım fikri artıları ve eksileriyle paylaşmak istedim. Girişimci ruhlu birileri hayata geçirirse bu konuda bir marka olabilirse ne mutlu.

Babam Mehmet KOCABAŞA bu tadı beğendi.


Üst kısımdaki balık şeklindeki metal düzenek balık tablasını ateşe yakınlaştırıp uzaklaştırmaya yarıyor. 


Bu işin artıları
  • 2015 itibariyle farklı bir iş. Müşterilerin ilgisini çekecektir.
  • Sağlıklı fastfood. Balık sağlıktır algısı var. 
  • Müşterinin gözünün önünde yapılıyor. Güven veriyor. 
  • Katkı maddesi yok.
  • Az adamla ayak üstü olduğu için yönetilebilir. 
  • Somon fiyatı et fiyatına çok yakın olmasına ramen daha lüks algısı var. 
  • Ürün çeşitlendirmek sadece farklı soslarla bile yapılabilir. 

Bu işin eksileri
  • Odun ateşi olayı çok sempatik ama bizi açık havaya mahkum ediyor. Bir AVM içinde bu ortamı kurabilir miyiz bilmiyorum. 
  • Somon genelde ithal ediliyor diye biliyorum. Dövize bağlı bir iş olabilir, EUR alıp TRL satmak kur riski getirir. (Bu işe Alarko Holding yabancı bir ortakla İzmit'te kurdukları bir tesisle başlamış) İthalata çok gerek kalmamış. 

Açıkçası yeni bir sektöre girecek olsam bana baya cazip gelen bir fikir. 

Başarılı arkadaşım Güçlü'nün blogunu aktif ettiğini ve rekabet ile ilgili yazısını görünce ben de platonik bir rekabete başlayayım dedim. Güçlü ne zaman blog yazısı yazarsa en geç 24 saat içinde bir yazı da ben yazmalıyım diyorum. Taslaklarımın arasında olan bu iş fikrini paylaşayım dedim.

Bu iş fikri ile ilgili benim aklıma gelmeyen artı ve eksileri paylaşırsanız sevinirim.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Girişimcilik Testi

KOSGEB'in girişimciler için birçok hibesi, ücretsiz semineri veya fuar destek programları vardır. Bunları zaten http://www.kosgeb.gov.tr adresinden takip edebiliyoruz. Bir işe başlamadan önce o işe uygun kişimiyiz bilmemiz lazım. Postacı olmaksa hayalin, yürümeye razı mısın? İlk okul öğretmeni olmaksa hayalin, çocukları sever misin?  Girişimci olmaksa hayalin bu iş için doğru kişi misin? Tabi ki aşağıdaki sorular da cevapları da kutsal bir kitaptan alınma değil ama büyük ölçüde (çevremdekileri gözlemlerime göre) doğru. Soruların her birinin cevaplarının farklı puanları var. Sayfanın en altında da katsayılarını veriyorum. 100 puan ideal Girişimciyi temsil ederken, 0 puan da ideal Gymnosophists 'i tanımlıyor. 1)       Bir ürün/hizmeti üretmeyi planlarken sizi ne cezbeder? a.        Riskin yüksek olması b.        Rekabetin olmaması c.        Bildiğiniz bir iş kolunda yer alması d.        Kârlılığın yüksek olması 2)       Rekabete dayalı

Müşteri alışkanlıklarını izlemek. Sokak kapısı örneği

İspanya'nın Barselona şehrinde sokakta yürürken bir apartman kapısı dikkatimi çekti. Bu kapıyı yapan usta diğer ustalardan farklı davranmış. Yaptığı kapıları taktıktan sonra arkasını dönüp gitmemiş, kapıyı kullanan kişilerin hareketlerini izlemiş . Eminim siz de özellikle sokak kapısınıda bir elinizde poşetler varken, diper elinizle kapı kilidini açıyor, aynı anda da ayağınızla kapıyı itiyorsunuzudur. Bu kapı ustası müşterilerinin kullanım alışkanlığını izlemiş ve kullanıcılarına bir güzellik yapmış. Fotoğraf konuyu anlatıyor. Sokak kapısına ayak ile itme aksesuarı Siz sokak kapısını nasıl açıyorsunuz?

Kendi işini kurmadan önce kaç yıl çalışmalı?

Üniversite bitsin, 2 yıl kurumsal bir firmada çalışacağım... Sonra kendi işimi kuracağım..  Bu sanırım en çok inanılan 4. sınıf hurafesi dir. Bu inancın neden çok büyük ihtimalle gerçekleşmediğini şöyle açıklayabiliriz. Alacağınız risk büyür. Yeni iş kurarken, yatırılacak para, enerji kadar önemli bir noktada fırsat maliyeti dir. Yani 2 sene bir yerde çalıştıysanız ve kafanız da çalışıyorsa giriş maaşınız %30 ile %100 oranında artması büyük ihtimaldir. Önceden şirketin kuruluş yılında ayda 10 x kazanmanız sizi tatmin edecekken 2 yıl sonrası senaryosunda 13 x veya 20 x'den aşağısı sizi tatmin etmeyecektir. Bu da aldığınız riski büyütecektir. Kurumsallığı öğrenirsiniz veya kurumsallıkta öğrenemezsiniz.  Yeni girişimin ruhunda kurumsallık yoktur. Herkes telefona bakar, acil gitmesi gereken dökümanı patron götürür. Kendi çayını kendin yaparsın, fotokopini çekmek için kırtasiyeye bile gidebilirsin. Bunlar daha çok rahatsız edebilir... Attan inip eşşeğe binmek zor gelebilir. Daha d