Skip to main content

Gıda sektörüne girsem yapacağım iş: Somon Çevirme

2014 Noel zamanında Paris'teki gezimizde karşılaştığım fikri artıları ve eksileriyle paylaşmak istedim. Girişimci ruhlu birileri hayata geçirirse bu konuda bir marka olabilirse ne mutlu.

Babam Mehmet KOCABAŞA bu tadı beğendi.


Üst kısımdaki balık şeklindeki metal düzenek balık tablasını ateşe yakınlaştırıp uzaklaştırmaya yarıyor. 


Bu işin artıları
  • 2015 itibariyle farklı bir iş. Müşterilerin ilgisini çekecektir.
  • Sağlıklı fastfood. Balık sağlıktır algısı var. 
  • Müşterinin gözünün önünde yapılıyor. Güven veriyor. 
  • Katkı maddesi yok.
  • Az adamla ayak üstü olduğu için yönetilebilir. 
  • Somon fiyatı et fiyatına çok yakın olmasına ramen daha lüks algısı var. 
  • Ürün çeşitlendirmek sadece farklı soslarla bile yapılabilir. 

Bu işin eksileri
  • Odun ateşi olayı çok sempatik ama bizi açık havaya mahkum ediyor. Bir AVM içinde bu ortamı kurabilir miyiz bilmiyorum. 
  • Somon genelde ithal ediliyor diye biliyorum. Dövize bağlı bir iş olabilir, EUR alıp TRL satmak kur riski getirir. (Bu işe Alarko Holding yabancı bir ortakla İzmit'te kurdukları bir tesisle başlamış) İthalata çok gerek kalmamış. 

Açıkçası yeni bir sektöre girecek olsam bana baya cazip gelen bir fikir. 

Başarılı arkadaşım Güçlü'nün blogunu aktif ettiğini ve rekabet ile ilgili yazısını görünce ben de platonik bir rekabete başlayayım dedim. Güçlü ne zaman blog yazısı yazarsa en geç 24 saat içinde bir yazı da ben yazmalıyım diyorum. Taslaklarımın arasında olan bu iş fikrini paylaşayım dedim.

Bu iş fikri ile ilgili benim aklıma gelmeyen artı ve eksileri paylaşırsanız sevinirim.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Müşteri alışkanlıklarını izlemek. Sokak kapısı örneği

İspanya'nın Barselona şehrinde sokakta yürürken bir apartman kapısı dikkatimi çekti. Bu kapıyı yapan usta diğer ustalardan farklı davranmış. Yaptığı kapıları taktıktan sonra arkasını dönüp gitmemiş, kapıyı kullanan kişilerin hareketlerini izlemiş . Eminim siz de özellikle sokak kapısınıda bir elinizde poşetler varken, diper elinizle kapı kilidini açıyor, aynı anda da ayağınızla kapıyı itiyorsunuzudur. Bu kapı ustası müşterilerinin kullanım alışkanlığını izlemiş ve kullanıcılarına bir güzellik yapmış. Fotoğraf konuyu anlatıyor. Sokak kapısına ayak ile itme aksesuarı Siz sokak kapısını nasıl açıyorsunuz?

Girişimcilik Testi

KOSGEB'in girişimciler için birçok hibesi, ücretsiz semineri veya fuar destek programları vardır. Bunları zaten http://www.kosgeb.gov.tr adresinden takip edebiliyoruz. Bir işe başlamadan önce o işe uygun kişimiyiz bilmemiz lazım. Postacı olmaksa hayalin, yürümeye razı mısın? İlk okul öğretmeni olmaksa hayalin, çocukları sever misin?  Girişimci olmaksa hayalin bu iş için doğru kişi misin? Tabi ki aşağıdaki sorular da cevapları da kutsal bir kitaptan alınma değil ama büyük ölçüde (çevremdekileri gözlemlerime göre) doğru. Soruların her birinin cevaplarının farklı puanları var. Sayfanın en altında da katsayılarını veriyorum. 100 puan ideal Girişimciyi temsil ederken, 0 puan da ideal Gymnosophists 'i tanımlıyor. 1)       Bir ürün/hizmeti üretmeyi planlarken sizi ne cezbeder? a.        Riskin yüksek olması b.        Rekabetin olmaması c.        Bildiğiniz bir iş kolunda yer alması d.        Kârlılığın yüksek olması 2)       Rekabete dayalı

Ambulans ve İtfaiyelerin önüne araç kamerası ile emniyet şeridi ihlali cezaları

Daha çok yerde EDS (Elektronik Deneteleme Sistemi) olsun diye içimden geçirdim. Sonra bir EDS acaba kaç paraya mal oluyordur? Ne tür alt yapılar gerekiyordur diye düşündüm. Bak aklıma ne geldi... Ambulansların önüne araç içi kamera koyulsa. Hastanelere her gittiğinde içindeki SD kartı değiştirilse. Değişen SD kart Trafik Emniyet'in ilgili birimine gönderilse. Orada da bir personel hızlandırılmış şekilde seyahati izlese ve araç önündeki engel olan emniyet şeridi ihlali yapanlara fotoğraf ile birlikte ceza kesse. EDS başına maliyet internet altyapısı ile beraber 500 USD altına düşecektir. Hukuki zemin bunun için yoksa da bir torba yasa ile hemen yapılsa keşke. Zaman içinde de bu işte görüntü işleme ve makine öğrenmesi ile otomatikleşse sizce de güzel olur mu? ABD'den örnek araç içi kamera görüntüsü.