Skip to main content

Girişimcilere 7 küçük öneri

Öneri 1: Küçük olun

Her sektörde büyük firmalar vardır. Fakat büyük firmalar müşterilerine yeterince ilgi göstermezler, gösteremezler. Siz her müşterinizi ismi ile tanıyın. Büyük rakipleriniz enerjilerini içsel problemlerini çözmek için harcarken siz müşterilerinizle ilgilenin, pazarlama yapın. El yazınız ile hayırlı olsun veya güle güle kullanın yazmanız bile fark yaratacaktır.

Shangai Expo 2010
Öneri 2: Seyahat edin

Dış pazarlarda neler oluyor takip edin. Google alert kullanın ve Uzak doğudaki fuarlardan haberdar olun. Paranız varsa gidip keşfedin, paranız yoksa bavul ticareti yaparak masraflarınızı çıkarın.
Çin, Hindistan ve büyüyen diğer pazarları yakından gözlemleyin bu pazarlar Türk girişimcileri için büyük fırsatlar barındırıyor.
Ufak da olsa bir ayağınız yurt dışında olsun. Hiç beklemediğiniz fırsatlar her an karşınıza çıkabilir.
Ajda Pekkan modeli hala başarılı oluyor.

Öneri 3: Akıllı çalışın

Bir çok yeni kurulan şirket öncelikle birim maliyetlerine odaklanır. Halbuki beyaz t-shirt deneyindeki gibi asıl büyük sabit masrafları gözümüz görmeyebilir. 
Birçok iş kolu için ofis kirası ve masrafları ikinci büyük sabit giderdir. Bu durumda dahi kurumları büyük kısmı tasarruf edebileceği bu büyük kalemi göremeyebilirler. Kendilerini sabit kiralara ve uzun dönemli kontratlara bağlayacaklarına kısa dönemli ve kullandığın kadar öde sistemli yeni nesil ofisler kullanmalarını tavsiye ederim. Bu sayede ofis giderleri %40 oranında azalacaktır. Aynı zamanda esneklik de yanlarına kar kalacaktır.
 
Öneri 4:Çevreci olun
Kendini ve çalışma arkadaşlarını daha az enerji, kağıt, su kullanımı konusunda motive etmeli ve eğitmeli. Daha verimli teknolojilerin peşinden koşmalı.
Tasarruflu ampuller, az enerji harcayan monitörler, A sınıfı klimalar gibi yeşil teknolojiler faturalarınızı büyük ölçüde azaltacaktır. Yarattığınız bu ekstra bütçeyi de reklam harcamalarınızda kullanabilirsiniz. Konuyu anlatan kısa video.

Öneri 5: Çevrenize bakın
Ekonominin en durgun zamanlarında bile iyi para kazanan sektörler vardır. Türkiye'de bankacılık sektörü, telekominikasyon sektörü ve kamu kurumları kriz zamanında personel harcamalarını kıssa da dış kaynak kullanımına devem edenlerdendi. Bu tür zamanlarda günlük işlerimizden sıyrılabilip bu sektörlere nasıl katma değer verebilirim diye düşünmek işlerin devamı için faydalı olacaktır. 

Öneri 6: Dışkaynak kullanın
Ana işe odaklanıp ciroyu arttırmak birini amaç olmalı. Hemen sonrasında diğer aktiviteleri dış kaynak kullanarak karşılamak çoğu zaman uzun vadede faydalı olur. 
Sekreterinizi bile sanal sekreter olarak kullanabilir, toplantılarınızı bu işleri yapan profesyonel firmalarda yapmanız faydalı olacaktır. Bu sayede ekonomide herkes en iyi bildiği işi yapar ve toplamda herkes fayda görür.

Geliştrend'den bir görüntü
Öneri 7: Çevre Edinin (Network)

Müşteriler, olası iş ortakları, parner şirketlerle tanışmak için artık İstanbul'da birçok toplantı düzenleniyor. AWP partiler, Buluştrend, Likemind aklıma gelenlerden ilkleri. Çekinmeyin katılın. 

Comments

Popular posts from this blog

Girişimcilik Testi

KOSGEB'in girişimciler için birçok hibesi, ücretsiz semineri veya fuar destek programları vardır. Bunları zaten http://www.kosgeb.gov.tr adresinden takip edebiliyoruz. Bir işe başlamadan önce o işe uygun kişimiyiz bilmemiz lazım. Postacı olmaksa hayalin, yürümeye razı mısın? İlk okul öğretmeni olmaksa hayalin, çocukları sever misin?  Girişimci olmaksa hayalin bu iş için doğru kişi misin? Tabi ki aşağıdaki sorular da cevapları da kutsal bir kitaptan alınma değil ama büyük ölçüde (çevremdekileri gözlemlerime göre) doğru. Soruların her birinin cevaplarının farklı puanları var. Sayfanın en altında da katsayılarını veriyorum. 100 puan ideal Girişimciyi temsil ederken, 0 puan da ideal Gymnosophists 'i tanımlıyor. 1)       Bir ürün/hizmeti üretmeyi planlarken sizi ne cezbeder? a.        Riskin yüksek olması b.        Rekabetin olmaması c.        Bildiğiniz bir iş kolunda yer alması d.        Kârlılığın yüksek olması 2)       Rekabete dayalı

Durban Havalimanı'nda Satılık Kuduzela - (vuvuzela)

2010 Dünya Kupası için Güney Afrika'ya (Cocacola'nın 90 Türk Kafilesi ile) gitmiştim. Çok güzel birkaç gün geçirmiştik. Hediyelik eşya satan bir dükkana girip dönüş için bazı hediyeler alıyordum. Zaten Dünya'nın birçok şehrindeki gibi Durban'daki hediyelik eşya satan yerler de Çin malları ile doluydu. Hediyelik eşyaların arasında kuduzela (bkz.  http://en.wikipedia.org/wiki/Kudu ) diye bir ürün gördüm. 10 dk pazarlık sonunda adedi USD 120 'den 2 (mağazadakilerin hepsi) tane almıştım. Bunları satarım diye planlıyordum. Tabi ilk olarak aklıma Türkiye'de satmak gelmişti. Durban Havalimanı'ndayken bir anda aklıma dış hatlar terminalinde satmak geldi. Birçok turist elinde magnetler veya formalarla ülkelerine dönüyordu ve burası güzel bir pazardı :). Laptopumla hemen ORIGINAL KUDUZELA FOR SALE sloganlı powerpoint sunumları yaptım ve herkesin görmesi için dış hat terminaline giden yürüyen merdivenin başında ayakta durarak laptopumdaki sunumu gösteriyordum. Çok g

Gıda sektörüne girsem yapacağım iş: Somon Çevirme

2014 Noel zamanında Paris'teki gezimizde karşılaştığım fikri artıları ve eksileriyle paylaşmak istedim. Girişimci ruhlu birileri hayata geçirirse bu konuda bir marka olabilirse ne mutlu. Babam Mehmet KOCABAŞA bu tadı beğendi. Üst kısımdaki balık şeklindeki metal düzenek balık tablasını ateşe yakınlaştırıp uzaklaştırmaya yarıyor.  Bu işin artıları 2015 itibariyle farklı bir iş. Müşterilerin ilgisini çekecektir. Sağlıklı fastfood. Balık sağlıktır algısı var.  Müşterinin gözünün önünde yapılıyor. Güven veriyor.  Katkı maddesi yok. Az adamla ayak üstü olduğu için yönetilebilir.  Somon fiyatı et fiyatına çok yakın olmasına ramen daha lüks algısı var.  Ürün çeşitlendirmek sadece farklı soslarla bile yapılabilir.  Bu işin eksileri Odun ateşi olayı çok sempatik ama bizi açık havaya mahkum ediyor. Bir AVM içinde bu ortamı kurabilir miyiz bilmiyorum.  Somon genelde ithal ediliyor diye biliyorum. Dövize bağlı bir iş olabilir, EUR alıp TRL satmak kur riski ge